Assalamualaikum..
ari nieyh, ani tak nk bebel pnjg2..
just nak share resepi paprik udang..
tp ani tak ingat kt mane ani mbik rsepi nieyh..(maaf yer kpada tuan pnyer rsepi..klu ani jmpe, ani akan credit tuan empunye taw)
ani da try wat..alhamdulillah mnjadi..
hepy sgat2..lg sronok bler tgok family makan masakan ani..
tp, ayah ani ckap TAK CUKUP GARAM..! hehe bese lar, 1st trial an..
yg kelakarnye, dlm dok seronok meng"komen" paprik ani, tgan ayah still tak berhenti2 menyuap ke dlm mlut..^_^
oke, kt cnie ani bg original resepi..
tp ce krang try kira brapa ekor udang yg ad dlm gmbar kt atas..??
hehe.. lebih lar..
sgala bahan2 yg ani gne mmg same ngan original rsepi, just ani tmbah cili padi spaya rase jd pdas..baru smagat nak makan.. !!
kuantiti bahan ani ikut "dan" (suka) aje..men cmpak2..sbab tuh agaknye, paprik niey kekurangan garam..ehek..
BAHAN-BAHAN
10 ekor udang saiz sederhana
1/3 biji carrot(potong anak mancis)
8 batang kacang panjang/buncis (dipotong 3@4 bahagian)
10 ekor udang saiz sederhana
1/3 biji carrot(potong anak mancis)
8 batang kacang panjang/buncis (dipotong 3@4 bahagian)
1/4 biji bawang besar (dihiris kasar)
1/4 biji bunga kobis ( potong kecil)
2 helai daun limau purut (dicarik kasar)
2 inci halia (dicincang halus atau disagat)
1/4 biji bunga kobis ( potong kecil)
2 helai daun limau purut (dicarik kasar)
2 inci halia (dicincang halus atau disagat)
1 biji bawang putih (diketuk dan dihiris halus)
1 sudu besar cili kisar
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar sos cili
1 sudu besar cili kisar
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar sos cili
1 sudu kecil kicap manis
garam
2 batang putik jagung
garam
2 batang putik jagung
suku cawan air
CARA-CARA:
1) Panaskan 2 sudu minyak masak dan tumis bawang putih, halia dan cili kisar hingga naik bau, kemudian masukkan sos cili, sos tiram, suku cawan air dan daun limau purut.
2) Then, masukkan carrot dan biarkan sebentar. Setelah carrot agak layu, baru masukkan carrot dan baru masukkan kacang buncis, bunga kobis, putik jagung dan udang.(kacau sebati)
3) Akhir sekali masukkan bawang besar dan GARAM(sesuaikan rasa yer). setelah sayur agak layu, angkat dan boleh dihidang.
selamat mencuba..
p/s: ani nasihatkan jgn biar udang masak lebih 10 minit. Nanti, dikhuatiri udang akan mnjadi keras dan ssah nak kopek(buang kulit).
2 suka bagi nasihat kat ani:
paprik udang~ makan makan. :)
@Nur Aishatul
hehe..jmput2..tp kne wat sndiri lar..ngee..; )
Post a Comment