my sweet supporters..^_~

Saturday, 31 December 2011

azam lapuK

Assalamualaikum..^^

Tgok kat dashboard, da rmai bloggers yg post entry tntg berakhirnye tahun 2011..
Beberapa hours lagi, 2012 pula akan mmbuka tirai..
Dan pada detik itu, akan bergema lah bnyi letupan bunga api di segenap ruang agkasa..
even ani tak prnah join "kanak2 ribena" countdown new year kat Dataran Ipoh, tp ani still bleh tgok bunga api.. ! Ani hanya prlu bkak tingkap dan jguk kpala ke luar..Oke  dah nmpak bga api yg sgat chantek itu..; )



Bermulanya 2012, maka dgan rasminya umur ani pown udah mnginjak ke-21..
Kadang2 rase takut pown ad juge.. Iye lah, umur dah mningkat la katakan..
Ntah ape lar yg ani dah buat selama mghirup udara di bumi Allah 20 tahun ini..?? huhu

Dan bler tahun baru aje, msti owg cbuk nak wat AZAM tahun baru.. 
"Nak beli itu, Nak beli ini.. Nak jadi itu, Nak jadi ini.. Nak pergi sana, Nak pergi sini.."

Aih, macam2 lar.. Ani bkan nak mnjatuhkan smagat krang utk berazam.. Jangan salah paham oke.. !!

Tapi cuba krang fkir, brapa "gunung" pown azam yg krang dah list kan, tp kalau tak der usaha yg mggunung sperti tingginye list yg krang dah azamkan tuh(apa yg ani merepekkan nieyh..??) maka hasilnye NOTHING.. !!


Buat pnat aje krang memerah otak fikir azam baru, sdangkan azam lama msih tak selesai.. !
Kadang2 bler tnye, azam tahun ini ap..?? Dengan mke yg bersinar2 bak mntari, hdung yg sdikit tinggi, bibir yg lagi setengah inci bleh sgkut kt tlinga mmberi jawpan yg pnjag berjela lebih dari pnjangnya jambatan Pulau Pinang..
Tapi bler tnye azam tahun lepas, lama mndiamkan diri baru bleh jawab.. Itu pun jawapannye hnye sepatah..
Belom lagi tnye azam tahun lepas yg sdah brjaya dilaksanakan..!! Agaknye, brhari2 mnunggu jawapan pown blom tentu org itu bleh mnjawab..

Fikir2 lah.. Tak gune buat azam yg pnjang berjela tapi krang masih di takuk lama..
Fikir dulu samada krang mampu atau tidak utk mnyempurnakan ap yg dihajati..
Jangan jd insan yg selalu mnipu diri sndiri, kelak diri sndiri akan mmbnci krang.. (eh, boleh ker..??) ^^

NOTA KELI: apa yg ani coretkan skadar buah fikiran ani..tidak ade kene mgena dgan yg hidup atau yg telah tiada..sekian.. ^^




..SUDA BACE..?? COMMENT LAR SIKIT..^_^

Thursday, 29 December 2011

celcom bagi ak RM5k.. !!

Assalamualaikum.. ^^

Haa ..!! Ap cam krang.. !! Sure trkejutt gler badak an. ??
Apasal lak tetiber aje celcom nak bg ani RM 5 k..
kononnyer ad cabutan brtuah dan nombor ani TERPILIH.. !! walamak..mmg bertuah lar nombor clcom ani..tak sia2 ani stia ngan nombor tuh sjak 2008 ag..

Wohoooo... 5k beb.. !! Leyh kuar motor sebijik.. !!
Ish.. tolol lar sape yg tolak rezeki nieyh..


sekadar gmbar hiasan.. ;)

Erk.. Tolol..??
Oke.. mmg ani tolol.. sbab ani tolak mntah2 jer rzeki yg tetibe trun dari langit ke 17..(aik,ade ker..??)
Nak tahu sbb ap..??

1) Sebab owg yg kol ani tuh gne PRIVATE NUMBER.. sekali lagi ani repeat PRIVATE NUMBER.. !!! klu betol ani mnang cabutan, why not gune nombor yg boleh dihubungi semulakan.. ??(Nampak beno nipunyer)

2) Ani akan dapat RM5 k melalui ATM SAHAJA.. Tak boleh mbik by hand.. !! Why? Sebab owg tuh ckap, klu gne ATM baru ad evidence that i done take dat money.. Aik, lau ani mbik by hand tak der bukti ker..?? (sudah mule nampak pnipuannye)

3) Owg tuh mnx no yg ade dekat Kad Bank Islam ani IMMEDIATELY.. ! Tak boleh tangguh2..!! sebab katenyer t ani tak dapat duit RM5k yg dijanjikan..(tak heran pown; p)

4) Biler my mum said nak cnfirmkan dgan celcom centre tntg hal ini, owg tuh ckap tak perlu sbab celcom pusat dgan clcom cnter LAIN..(katenye owg tuh dari celcom pusat)..celcom centre dgan clcom pusat lain ker..?? yg ani taw hnye ad 1 jer syarikat clcom dlam Malaysia.. then, yg bnyak2 tuh cume cawangan but still cme from the same cmpany.. (betol kan?)

Mule2 dgar owg tuh ckap ani dapat RM5 k, trkejut gajah lar.. Maunyer idak.. Tetibe jer ani bleh dapat RM5k.. Biar betol.. Sedangkan ani tak pernah join ap2 cntest or lucky draw sbelum nieyh..
Yg ada hnyalah cntest n GA dlam blog ini..   Eh, ade ker bloggers yg baik hati nak bg ani RM5 k..???
Fuhh, lau ade mmg ani syg ketat2 lar sama itu bloggers..ehek.. !!

P/S : Jangan cepat terpedaya dgan sgala helah dan penipuan oleh org yg tak dikenali.. Sbagai cntoh, lau jd cam ani yg owg tuh konon2nyer datang dari Celcom Cntre, krang kene kol clcom dlu utk wat cnfirmation..Kalau betol, means krang adalah org yg pling beruntung sbab dapat duit free2 aje tnpa mlakukan sbarang pekerjaan.. Yahoo.. !!

Then, jangan mudah bagi no akaun, password atau no yg ade dekat Kad Bank korang..! Sebelum ambil ap2 tndakan, bncang dlu ngan parents or org yg lbih tua spaya krang tak jd Mangsa Kehilangan Wang Tunai dalam Bank oke.. !!

..SUDA BACE..?? COMMENT LAR SIKIT..^_^

Wednesday, 28 December 2011

END YEAR MEGA GIVEAWAY 2011 by Cahaya Azyla

Assalamualaikum..^^

ingatkan ari nieyh nak wat wordless wednesday..tp disebabkan keinginan nk join sgment mmbuak2, maka dgan sndirinye WW trpaksa dbatalkan dgan kerelaan sndiri..eheks !

nak join sini, klik banner bwh nie oke.. !!








ops, bnyaknye name..??
haa... itulah snarai sponsor utk GA ini.. dah sponsor pown ramai, hadiah nyer plak brtimbun2 lar..hehe

ani tag:


..SUDA BACE..?? COMMENT LAR SIKIT..^_^

"Segmen : Up Traffik Akhir Tahun!"

Assalamualaikum..^^

jom join sgment ini pulak yer..; )
klik banner utk join oke.. !!


ani tag:

..SUDA BACE..?? COMMENT LAR SIKIT..^_^

Tuesday, 27 December 2011

"Bloglist X-Change" dan "Review Ur Blog"

Assalamualaikum..^^

Dgan brbesar hati nyer, ani nak join 2 sgment skali gus dlam 1 blog..
sesape yg nak join n nak taw syarat2 sila klik SINI yer..

1st segment :-

2nd segment :-


oke, tarikh tutup 12 jan 2012.. siapa lmbat die rugi.. ^^

..SUDA BACE..?? COMMENT LAR SIKIT..^_^

1st GiveAway Lily Butterfly by Miss Wandalaara

Assalamualaikum^^..

jom join GA by Miss Wandalaara..; )
klik SINI yer kwn2..

ani tag:

..SUDA BACE..?? COMMENT LAR SIKIT..^_^

End Year Random Giveaway

Assalamualaikum.. ^^

ari nieyh ani nak invite krang join End Year Random Giveaway by Sarah n Hana..
hdiah2 nyer.... Fuhh..  !! awesome beb..

klik SINI utk join n usha the awesome prsent..; )


rgi r sape ta nak join tuh.. tolak rzeki..(aik, cnfdent jer ani dpat..ta per, belom cube belom tahu kan.. ??) hehe


..SUDA BACE..?? COMMENT LAR SIKIT..^_^

Monday, 26 December 2011

blogwalking sambil memfollow : )

Assalamualaikum..
sesape yg dah kring idea nak tlis entry baru, jom join BLOGWALKING SAMBIL MEMFOLLOW..
selain dapat mghindarkan blog krang pnuh dgan sgala habuk, tikus dan seangkatan dgannya, krang gak akan dpat follower baru an..??; )

KLIK SINI utk join

..SUDA BACE..?? COMMENT LAR SIKIT..^_^

paprik udang menjadi

Assalamualaikum..
ari nieyh, ani tak nk bebel pnjg2..
just nak share resepi paprik udang..
tp ani tak ingat kt mane ani mbik rsepi nieyh..(maaf yer kpada tuan pnyer rsepi..klu ani jmpe, ani akan credit tuan empunye taw)

ani da try wat..alhamdulillah mnjadi..
hepy sgat2..lg sronok bler tgok family makan masakan ani..
tp, ayah ani ckap TAK CUKUP GARAM..! hehe bese lar, 1st trial an..
yg kelakarnye, dlm dok seronok meng"komen" paprik ani, tgan ayah still tak berhenti2 menyuap ke dlm mlut..^_^


oke, kt cnie ani bg original resepi..
tp ce krang try kira brapa ekor udang yg ad dlm gmbar kt atas..??
hehe.. lebih lar..
sgala bahan2 yg ani gne mmg same ngan original rsepi, just ani tmbah cili padi spaya rase jd pdas..baru smagat nak makan.. !!
kuantiti bahan ani ikut "dan" (suka) aje..men cmpak2..sbab tuh agaknye, paprik niey kekurangan garam..ehek..

BAHAN-BAHAN
10 ekor udang saiz sederhana
1/3 biji carrot(potong anak mancis)
8 batang kacang panjang/buncis (dipotong 3@4 bahagian)
1/4 biji bawang besar (dihiris kasar)
1/4 biji bunga kobis ( potong kecil)
2 helai daun limau purut (dicarik kasar)
2 inci halia (dicincang halus atau disagat)
1 biji bawang putih (diketuk dan dihiris halus)
1 sudu besar cili kisar
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar sos cili
1 sudu kecil kicap manis
garam
2 batang putik jagung
suku cawan air

CARA-CARA:
1) Panaskan 2 sudu minyak masak dan tumis bawang putih, halia dan cili kisar hingga naik bau, kemudian masukkan sos cili, sos tiram, suku cawan air dan daun limau purut.
2) Then, masukkan carrot dan biarkan sebentar. Setelah carrot agak layu, baru masukkan carrot dan baru masukkan kacang buncis, bunga kobis, putik jagung dan udang.(kacau sebati)
3) Akhir sekali masukkan bawang besar dan GARAM(sesuaikan rasa yer). setelah sayur agak layu, angkat dan boleh dihidang.
selamat mencuba..

p/s: ani nasihatkan jgn biar udang masak lebih 10 minit. Nanti, dikhuatiri udang akan mnjadi keras dan ssah nak kopek(buang kulit).

..SUDA BACE..?? COMMENT LAR SIKIT..^_^

Sunday, 25 December 2011

Potong bawang bleh mnyebabkan sakit pinggang..??

Petang td kan ani tlg emak masak..
then, mak ani soh kupas n potong bawang..
so, ani pown tolong lar..

lepas dah abih kupas, ani potong macam ini..

entah biler dkat pisau tuh ad tlisan ntah..hehe
then, dgan bagganyer ani potong mcm nieyh plak.. !!

ulang tayang semula..; p
jelas tak..??maaflah, tgan my sis shaking plak time nieyh..
 klu tak jelas, bleh tgok gmbar kt bawah..

potong secara melintang..
bler tgok ani ptong mcm nieyh, trus my mum hold my hand..
then, she say " jgn potong mcm nie.. tak elok.."
ani ngan mke blur nyer trus angkat kening..
 " kenape.. ??" i ask my mum..
my mum : "org dulu2 ckap, klu potong mcm nieyh(sperti gmbar di atas) , kite boleh sakit pggang"..
ani : "owh, cam tu ek..??"
my mum : (dgan muke yg comeyl2 gitu cuma mghadiahkan syuman tnda mmbalas jwapan ani..; )

terus ani tukar cara potong bawang..
selama nieyh, potong ker masak ker sume ikot "dan" (suke) ajer..
jnji ada rupe n boleh makan..!!
yg pnting msuk prut dan tak der owg cmplain..hehe

potong macam nieyh taw kawan2..ngee..^_~
p/s: ape yg ani tlis kt cnie skadar prkongsian.. btul atau tak org dulu-dulu aje yg tahu..; P
tp, bler kter dah taw ssuatu prkara tu tak baik, elok kte jgn buat.. tak salah pown sekali-sekala dgar n prcaya larangan org dulu2, sebab diowg lagi arif dan bijaksana dr kite yg kekurangan "rase garam"(life)..^^

..SUDA BACE..?? COMMENT LAR SIKIT..^_^

Friday, 23 December 2011

adik lbih advance dari akak..??

alhamdulillah...syukur ani dah slamat smpai ipoh lbih krang pkul 2.29 am smalam(23 dec 2011)..
msuk nieyh dah 3 entry ani cter psai blek ipoh aje..
almaklmlah dah kate kt SINI yg ani homesick kan..
mmg tak der bnda lain lah yg ada dlm kpala nieyh..huhu

ok skang ani tak nak cter psai ipoh dah..
nak cter psai adik ani yg last.. !!
pg td ani bangun agak lmbat cket..
yer lar.. dah trpaksa "melepap" dalam bas slama 5 jam.. fuh..!! mmg tak brkenan btol..
tp apakan daya saper soh gatai accept UiTM arau dulu kan.. hehe 
aish, hanie!! kat ctu lar kamu dpat bnyak ilmu n kwn2 yg awesome..!!  ops, ok..!!UiTM di hatiku..^_^

my youngest sis.. !!
tolong ignore view kt blakang tu, n zoom kt  budak yg separa senget tuh..hehe
 
dah tgok pic kat atas tuh..?
haa.. itu lar adik bgsu ani..
kalau bab2 berposing sakan u..
tak dgar die mnari ngan mnyanyi ag.. baru 4 tahun dah kemain die..huhu
bakat smula jadi agaknye..tak tahu lar ikut siapa..?? yg pasti bkan ani sbabnye bab2 mghafal lagu nieyh mmg ani kantoi..!! tnye tjuk lagu pown kdg2 lupe padahal stiap malam sbelum tdur dgar lagu yg same jerk.. yup..! im not the soul of art..!!!

tanya sama pokok.. apa sbab goyang..
jawab angin yg goncang..
trbang burung trbang..
patah sayap diduga..
seandainya rebah..
kau masih ada......


taw ker lagu ap nieyh..?? saper tak tahu tu bleh lar geng ngan ani..hehe
adik ani dgan hati yg sgat ikhlas mghdangkan "sarapan" halwa tlinga kpd kami yg tgah mamai2(bru bgun tdo)..
ingatkan radio karat mane plak yg melalak pg2 nieyh..
rupe2 nyer adik ani..
full song plak tuh.. cayalah adik..!!
mmg akak solute sama kamu..

bdak2 zaman skarang........ ^_^
smetimes diowg lebih advance dari kter yg zaman dulu kala nieyh.. 
nak bukti tgok SINI..(budak berumur 13 tahun curik bas kilang..???)

smoga adik2ku tidak terikut2 dgan dnia yg smakin pelik..
carilah ilmu duniawi dan akhirat sbanyak mgkin agar dapat djadikan "tembok" kpada perkara2 yg boleh melemahkan iman.. amin..!!





..SUDA BACE..?? COMMENT LAR SIKIT..^_^

Wednesday, 21 December 2011

wordless wednesday..^^


jom balik kg smbil menikmati keindahan alam semula jadi..!!!
doakan ani slamat smpai di ipoh yea..
owg2 ipoh...wait 4 me..!!
i will cme back..^_~
(eceyh, perasantan btol..cam lar owg ipoh dk tggu ko sgat..)haha LOL..



..SUDA BACE..?? COMMENT LAR SIKIT..^_^

Tuesday, 20 December 2011

home sick..!!

dlam ksibukan mnyiapkan assignment smpat ag lar ani curik mase nak tlis entry bru..
klu tak tuh, ksong aj..
stiap kali bkak, entry yg sma aj an..buhsan lar plak..(eh, bkan smalam bru update ker..??hehe)
so now ani nak bg taw yg ani skang tgh mnderita pnyakit yg sgat brbahaya iaitu "HOME SICK"..
-
-
waa.. im going crazy when i c other stdent hve done packing their luggage..
glerk jelez..!! bkan nyer ani tak leh nak packing, tp mcm tak derk mood jer..
aik, td kate home sick..?? pastu kte tak de mood nak packing brang jer..??
mane satu nieyh cik hanie oi...??
ate peneng..!!^_~
-
-
22 dec 2011..
hari yg ditunggu2.. ani bleh blek.. yeay...!!
tak sbar nak cium peluk pipi mak yg gebu, salam tgan ayah yg smakin brkedut tp muke maintain hnsem taw.. nak br"tekak" ngan adik2..wah , sonok nyer..haha

ops, luper..adik ani yg stdy kt maahad tahfiz pown blek ari yg sme ngan ani..tp mybe die smpai awal..ala school dier dkat tnjung tualang jerk..tak kluar dri perak ag..mmg lar smpai dlu dr ani yg mngambil mase 5 jam  utk smpai umah..!!!huh, sget benget pnggang ani dok dlm bas lame2... tak suker..!!

1st question i ask my mum when i kol her..
"mak, alang blek tak 22 nieyh..??"
then my mom said " tak der soalan lain dah ker..??asyik telefon tnye pasai adik kmu yg sorang tu jer..??"
(hehe..ops..!! my mom touching plak..)
then ani answer "ala, miss lar kt alang..bkan slalu dpat jmpe dier:" (adik ani mmg jarang blek..skolah maahad brbeza dr skolah biasa..sbab tuh rase ter"EXITED" lebeyh bler dgar alang blek..huhu)

mcm2 lar idea kuar bler dgar alang blek..!!
nak g window shopping..tgok wayang..(hpe mak bagi..)
"merendek"(naik moto) ngan alang pusing kg..!!fuh best..!!
tp yg lgi best time makan..!!!
cnferm riuh rndah..da rpe knduri jerk..
almaklumlah dah lame tak jmpe..skali jmpe mcm2 crita kuar..
yg pling pnting makanan kt umah cnferm licin..!!
perut2 melantak dah blek lar katakan..!!huhu
-
-
aih, cuti2 gak cik hanie.. ingat cket ko tuh bnyak keje kene buat..
asignment da berzaman lect bg tapi tak buat2 pown..
naik cuti dah kene submit..ade test plak lagi..
haa.. padam mke..!! org lain cuti enjoy2 kt umah, ko plak kene brtgkus lumus buat keje..
kan...!!!! naseb bdn lar..sape soh wat keje brtangguh2..; p





..SUDA BACE..?? COMMENT LAR SIKIT..^_^

Monday, 19 December 2011

Jom Join Blogwalking 2012 by JiwarOsak

sdar tak sdar, 2011 udah mghampiri pghujung..
bnyak prkara yg dah pown brlaku spanjang 2011..
manis, pahit, masam, masin, wangi, busuk...eh..macam2 lar yg brlaku..
klu nak remind blek mmg dah tak ter"remind"..
almaklumlah, space dlm kotak memori hak milik kekal "hanie fariha mansor" sdah pnuh dgan sgala macam2 teori..
teori ap pown tak taw lar smpai da tak ter"remind" sgala knangan2 dlu..
sbab itu terjojol nyer idea nak kmbali aktif dgan blog..
so ap2 yg dh jdi dlm hdup nieyh bleh lar diadaptasikan dlm blog..(eh, mcm nak wat crita plak..bajet ombak rindu lar tuh..ceyh..!!)
-
-
tnpa mmbuang mase moh lar kter join SINI
teman owg perak yer..
kejor yop kejor...!!
blogwalking
nak tag:
awak, kamu, awak, kamu dan awak..; )


..SUDA BACE..?? COMMENT LAR SIKIT..^_^

Saturday, 17 December 2011

dongeng atau real..??

tetibe jer mlm nieyh rjen nak godek2 fb..
tetibe gak ani terbace post by my cousin..
tetibe jer hti nieyh trsentap..!
tetibe (eh, bper bnyak tetibe nieyh..??)hehe..jgn ler mrah..tak bek aw..; p
jom bace ap yg brjaya wat my "strong" heart trsentap..??
-
-
seorang pakwe dan makwe tgah naik motor pada klajuan 100 km/j.
P: slow la cket..Takut larh !
L: Tak.  Best ap !
P: No . Its not.. Its scary me .
L: okey. Tak apa. Bagi tahu dlu u love me.
P: Fine. I love u>! Slow down.
L: Now give me big hug *girl hugs him*
L: Tolong buka helmet abg lpas tu, syg pakai. Rimaslah .

---> Esok hari newspaper melaporkan sbuah kmalangan yg melibatkan seorng maut manakala seorang lagi selamat dipercayai berpunca daripada kegagalan fungsi brek..! The true is lelaki td sedar brek dia rosak masa tgah jalan. Tpi dia tak smpai ati nak bgi tahu awek die. Die suruh awek die ckap "i love u" n suruh peluk die buat kali terakhir and die suruh pkai hlmet dia nak awek dia selamat. kenapa? sbab die tahu die akan mati..:'<
-
-
haa...amacam..??
krang tersentap tak..?? sayu ker..?? sedeyh ker..??
ada x..??
aik, tak der..??
abis tu ap yg krang rase..??
ish2.. pelek2.. means ati krang ag keras r dri ani sbab tak rse ap2 pown..
hehe(dont mad yea)




..SUDA BACE..?? COMMENT LAR SIKIT..^_^

sy bdak pemalas..!!

warahmatullahiwabarakatuh..
ani tak taw na mlekan entry nieyh cam ner..so ani memanjangkan salam ani tuh dgan sebesen keikhlasan yer..(jawab jgn tak jwb..)hehe
kepala ani nieyh da mle berdenyut2 lagu cindai dah..tak taw nak wat assignment ISB 300(islamic banking) macam mane..??
da berdozen2 buku ani korek kt library..
tp tak jmpe ap yg ani cari..
last2 wat mke seposen jer pnjam kt r.mate ani(ika)..kbetulan die dpat tjuk yg same ngan ani..
" AL-WAKALAH, AL-KAFALAH & AL-HIWALAH: THE CONCEPT & APPLICATION IN ISLAMIC BANKING"
-
-
kan..!!krang tgok tjuk kt atas tuh..
agak2 ap yg kuar dlam kpala krang..??
cnfirm 0 an..?
wat per nak peneng2 kpala pk..bkan krang nyer assgnment pown kan..?huhu
-
-
ap lg yg mmpu ani wat selain cbe utk mghlangkan stress(konon jerk..mcm lar ssah sgat asgnment tuh..ckap aj lar ko tu mmg malas wat keje..)


RUNNING MAN..!!!
klu krang stress ani galakkan krang tgok cter nieh..
cnfrm krang akan ktawa trbahak2 dan brguling2 tgok aksi diowng..
tak caye tgok lar..
tp bfore tuh, doakan ani dpat ciapkan assgnment ani yerk..hehe
ta daaa...


..SUDA BACE..?? COMMENT LAR SIKIT..^_^

Wednesday, 14 December 2011

BB has got fever..!!

rase cam lame jer tak BW kan..??
erm, ani tak terkira da brapa ari..
nieyh sume gara2 terlebih khusyuk tahap dewa lar mlayan "RUNNING MAN"..
Kebetulan pula my lovely BB(broadband) tgah demam, so ani tak lar rase kuciwa sgat tak dpat BW..
At least ani ad lar reason, "my BB has got long fever, so i cannot "run" to others blog..im sorry..; ( "
-
-
eh2 kjap..ani kne perbetulkan blek ayat ani kt atas tuh..
sat g ad plak yg touching terlebeyh ngan ani sbab tak dpat nak follow n jejalan kt blog diowg..
padahal diowg da susah payah dtg trjah n follow ani..
im really2 sorry..seriously, ani ta dpat nak jejak lgsung kt blog krang..
td ani ad gak try a few times, but 3 blog jer ani leyh bkak..
then trus my BB wat hal blek..almaklumlah da dmam kan, ani lak lmbat bg ubat(bayar kt clcom cntre)..tu yg die mgamuk tak hgat dunia tuh..aishh...
-
-
sbelum my BB wat hal blek, ani nak mnx maaf pada sesape yg da susah2 follow ani tp ani tak dpat nak follow owg tuh blek..
i.allah, pas ani bg ubat kt my BB, ani akan cpat2 terjah n follow krang blek aw..
last but not least, tq coz sudi jd my fwenz(follower)..i'm really2 appreciate dat..tq again..lvusm..^_^

p/s: sesaper yg da follow tuh sila tggalkan link krang kt shoutbox yer..then i can get a notice n easier 4 me to follow u back..ta daa...

..SUDA BACE..?? COMMENT LAR SIKIT..^_^

Saturday, 10 December 2011

argh..!!mengantuk..

ap kabar sume BW..??
harap dlm keadaan chat walafiat..
ari nieyh ari ahad..msti rmai yg stia mnghadap lappy ksayangan utk mncari info2 brguna kan..
so, ani nak share smthig brkenaan dgan rasa mngantuk slepas makan..
-
-
krang prnah rasa mgantuk tak lepas makan..??
msti prnah kan..??
nak taw sbab ap..??
sbabnye bdan krang kkurangan air..!!!
nak taw info lbih lanjut KLIK SINI..
-
-
dulu waktu kecik2 ani mmg slalu tdur..
pntang makan aje,msti ani akan terlelap dgan sndirinya..
smpai lar satu ari tuh..
ani kuar makan ngan mber2 ani (wani, khushairi n ajoy)..
then, pas slesai makan, khushairi(ani pggil chai) trmenung..
ani pndg mke die..lame..dlm ati trdetik, knapa chai trmenung pas makan??
myb die prasan ani pndg mke die, then die ckap "bler da knyang msti rase mgantuk.."
ani snyum aj..sbab dlm kpala tak dpat nak proses ap yg die kate..(tp sbnarnye nak ttup rse malu sbb die prasan ani tgok dier..haha)
logik ker bler da knyang trus mgantuk..??tp bler difikir2 blek, mgkin btol ap yg chai ckap..
bru ani prasan knapa ani slalu tdor pas makan..^_~
-
-
kat cnie, ani nak share lgkah2 mgatasi rase mngantuk slepas makan..!!

1) Banyakkan bergerak.
cntohnye, pas makan krang bleh tlg bsuh pggan n kemas meja makan..slain dpat pujian dri parents krang sbab tetibe je rjin nak tlg diowg mengemas, krang udah dikira mmbuat snaman rgan..tak der lar pas mkan trus dduk mghadap tv..confirm2 nye krang akan rse mgantuk..!!

2) Minum air kosong.
Awal2 ag ani da bagi taw krang, pnca mengantuk pas makan adalah disebabkan kurangnyer air dlam badan..so, utk mghndarkan msalah mgantuk nieyh, krang kne lar rajen minum air ksong yer..

3) Tidur skejap selama 10 hingga 15 minit.
Ade org prnah bg taw ani, jgn baring slepas makan sbb nanti prowt jd bncit sbab makanan tak smpat hadam ag..btol ker teori tu..??so, macam mana plak dikatakan kene tdur sekejap slama 10-15 minit utk mghlangkan rase mgantuk slepas makan..erm, ani rase tdur dlam keadaan duduk kowt..!hehe itu krang pk sndiri lar yer..

4) Makan dalam kuantiti sedikit.
Langkah nieyh mgkin bleh diterima dgan baik bg kaum hawa, tp tidak bg kaum adam..!nak taw knapa..??sbab slama ani brkawan dgan kaum adam nieyh, ani prasan diowg slalu makan dlm kuantiti yg sgat bnyak trutama stdents..entah lar knapa..?mybe sbab tkanan stdy..lagi pula, kbiasaannya kaum adam ske mlakukan aktviti2 lasak, so diowg mmg mmerlukan tnaga yg bnyak..

5) Pilih sumber makanan berbeza.
Ani tak brpa nak fham sgat statement nieyh..mybe die soh kter ambil makanan yg brbeza tiap kali makan kowt..cntohnye, ari niey nasi + ikan, esok nasi + daging..ye ker gi tuh..??; )

6) Jangan makan gula2 or minuman manis trmasuk kopi.
Mule2 bace pown rase pelik gak..sbab ani slalu tgok kwn2 yg mgantuk dlm kelas, diowg akan makan gule2 or mnum kopi bg mghilangkan rase mgantuk..bnyak mane brkesannye pd diowg ani sndiri krang pasti..so far wat mase skarang, ani prasan diowg bleh brtahan(tahan mengantuk) dlm kelas slepas makan gula2.. tp ap yg ani bace, kajian pnyelidik di Universit Manchester mnunjukkan kandungan gula dalam makanan(glukos) bleh mghentikan sel otak dripada mghasilkan isyarat yg mmbuatkan kta brjaya. stakat mana kbenarannya, allahualam...^_^
-
-
smoga dgan ap yg ani share ari nieyh dpat mmbantu krang utk mghilangkan rase mgantuk slepas makan especially stdents yg ad kelas slepas time lunch..wktu2 macam ini mmg lar menggugat kesabaran lecturer bler tgok mata students layu aj mmandang lect. trsebut..hehe

ambik mood sblum blajar..^_*

credit to: ILMU KITA







..SUDA BACE..?? COMMENT LAR SIKIT..^_^